Κανόνες-Όροι Συμεττοχής 3x3

Αρχικη Κανόνες-Όροι Συμεττοχής 3x3


Atlas 3x3 Basketball Tournament

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ευ αγωνίζεσθαι, να σέβονται τους διαιτητές, τους αντιπάλους, τους διοργανωτές, τις εγκαταστάσεις και τους κανόνες και όρους συμμετοχής.

Κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από τρεις (3) έως και πέντε (5) παίκτες.

Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ημερομηνία γέννησης του.

Κάθε ομάδα πρέπει να αγωνίζεται με αθλητική εμφάνιση του ίδιου χρώματος με νούμερα στο στήθος και την πλάτη και πρέπει να έχει μαζί της δύο (2) διαφορετικού χρώματος εμφανίσεις.

Το Atlas 3x3 Basketball Tournament θα έχει τη μορφή πρωταθλήματος, θα σχηματιστούν όμιλοι και οι αγωνιστικές θα διεξάγονται ανά εβδομάδα με αγώνες 1ου και 2ου γύρου, playoffs, playouts και Final Four. Ο ακριβής αριθμός των ομάδων ανά όμιλο θα ανακοινωθεί πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος.

Σε περίπτωση απουσίας αγωνιζόμενης ομάδας από τον αγωνιστικό χώρο κατά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ο αγώνας κατοχυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας και η υπαίτια ομάδα για την ακύρωση χρεώνεται το κόστος του αγώνα και για τις δύο ομάδες.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 3×3

Οι επίσημοι κανονισμοί της FIBA ισχύουν και για το αγώνισμα του 3×3, οι περιπτώσεις που υπάρχει διαφοροποίηση αναφέρονται παρακάτω:

 

Άρθρο 1: Γήπεδο και μπάλα.

Το παιχνίδι εξελίσσεται στο μισό γήπεδο της καλαθοσφαίρισης, σε ένα καλάθι. Η μπάλα του 3×3 για όλες τις κατηγορίες είναι μεγέθους 7.

 

Άρθρο 2: Ομάδες.

Κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από τρείς (3) έως και πέντε (5) παίκτες, τρεις (3) παίκτες που αγωνίζονται και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί.

 

Άρθρο 3: Ξεκίνημα του παιχνιδιού.

3.1 Το παιχνίδι ξεκινά με ένα flip coin, όποια ομάδα κερδίσει το νόμισμα κερδίζει και την κατοχή της μπάλας είτε στην αρχή του παιχνιδιού είτε στην ενδεχόμενη παράταση.

3.2 Το παιχνίδι ξεκινάει υποχρεωτικά με 3 αθλητές ανά ομάδα.

 

Άρθρο 4: Σκοράρισμα.

4.1 Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται μέσα από την γραμμή του τρίποντου μετράει για ένα (1) πόντο.

4.2 Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται έξω από την γραμμή του τρίποντου μετράει για δυο (2) πόντους.

4.3 Κάθε εύστοχη ελεύθερη βολή μετράει για ένα (1) πόντο.

 

Άρθρο 5: Διάρκεια παιχνιδιού / Νικήτρια ομάδα αγώνα.

5.1 Η κανονική διάρκεια ενός αγώνα είναι ως εξής:

Δύο (2) περίοδοι των δεκαπέντε (15) λεπτών μικτού χρόνου. Ο χρόνος σταματάει μόνο:

  • Στα time out,
  • Υπάρχει τραυματισμός,
  • Τεχνική βλάβη εξοπλισμού
  • Όταν ο διαιτητής το αποφασίσει

Ο χρόνος ξεκινάει με την πρώτη επαφή της επίθεσης μετά το check ball από την άμυνα.

5.2 Η ομάδα που έχει σκοράρει τους περισσότερους πόντους στην λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα κερδίζει το παιχνίδι.

5.3 Εάν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο στην λήξη της κανονικής διάρκειας μια επιπλέον περίοδος θα παιχτεί. Θα υπάρξει ένα διάλλειμα του ενός (1) λεπτού πριν ξεκινήσει η παράταση. Η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει δυο (2) πόντους στην παράταση κερδίζει τον αγώνα.

 

Άρθρο 6: Foul / Ελεύθερες βολές.

6.1 Μια ομάδα μπαίνει στην φάση των ομαδικών σφαλμάτων (fouls) μόλις διαπράξει το 6ο ομαδικό σφάλμα. Όταν μια ομάδα ξεπεράσει τα 9 fouls, το κάθε foul θεωρείται ως τεχνική ποινή. Τα ομαδικά foul μηδενίζονται με την έναρξη της δεύτερης περιόδου. Στην παράταση κάθε foul είναι βολή.

6.2. Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), μέσα από την γραμμή του τρίποντου δίνεται μια (1) ελεύθερη βολή.

6.3 Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), έξω από την γραμμή του τρίποντου δίνονται δυο (2) ελεύθερες βολές.

6.4 Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA) συνδυασμένα με εύστοχη προσπάθεια δίνεται μια (1) επιπλέον ελεύθερη βολή.

6.5 Τα ομαδικά fouls 7, 8 και 9 τιμωρούνται με 1 ελεύθερη βολή. Από το 10 ομαδικό foul και μετά όπως και στα αντιαθλητικά και στις τεχνικές ποινές δίνονται 1 ελεύθερη βολή και κατοχή της μπάλας.

6.6. Η κατοχή σε αυτές τις περιπτώσεις (fouls) ξεκινάει με check ball από την κορυφή του τριπόντου.

 

Άρθρο 7: Καθυστέρηση.

7.1 Η καθυστέρηση εκδήλωσης επίθεσης είναι παράβαση των κανονισμών. Κάθε ομάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την επιθετική της ενέργεια σε χρόνο δεκατεσσάρων (14) δευτερολέπτων, αλλιώς αλλάζει η κατοχή της μπάλας.

 

Άρθρο 8: Πως παίζεται η μπάλα.

8.1 Μετά από επίτευξη καλαθιού:

  • Μετά από καλάθι, η μπάλα αλλάζει κατοχή. Παίκτης από την ομάδα που δέχθηκε το καλάθι πρέπει να βγει από την γραμμή του τρίποντου είτε με πάσα σε παίκτη έξω από την γραμμή είτε με ντρίμπλα. Η μπάλα πρέπει να παιχτεί απευθείας μετά το καλάθι, χωρίς επαναφορά από την τελική ή τις πλάγιες γραμμές. Η αμυνόμενη ομάδα μπορεί να παίξει άμυνα, μόνο όταν η μπάλα βγει από το τρίποντο.

8.2 Μετά από αποτυχημένη προσπάθεια επίτευξης καλαθιού:

  • Εάν ακολουθήσει επιθετικό ριμπάουντ, η επιτιθέμενη ομάδα μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια της για σκοράρισμα.
  • Εάν ακολουθήσει αμυντικό ριμπάουντ, η αμυνόμενη ομάδα πρέπει να βγάλει την μπάλα έξω από την γραμμή του τρίποντου.

8.3 Μετά από κλέψιμο, λάθος κ.α. η μπάλα σε κάθε περίπτωση πρέπει να βγει εκτός από την γραμμή του τρίποντου

8.4 Σε κάθε άλλη περίπτωση αλλαγής κατοχής εκτός από επιτυχημένο καλάθι (π.χ. βήματα), η αλλαγή της μπάλας γίνεται από τον αμυνόμενο στον επιτιθέμενο στην κορυφή του τρίποντου και όχι με επαναφορά από τις πλάγιες ή την τελική γραμμή.

8.5 Ένας παίκτης θεωρείται εκτός τρίποντου όταν και τα δυο του πόδια είναι εκτός γραμμής.

8.6 Σε κάθε περίπτωση jump ball η μπάλα πηγαίνει στην αμυνόμενη ομάδα.

 

Άρθρο 9: Αλλαγές.

Οι αλλαγές επιτρέπονται από οποιοδήποτε ομάδα, πριν το check ball. Δεν χρειάζεται άδεια από την γραμματεία ή τον διαιτητή.

 

Άρθρο 10: Time outs.

Κάθε ομάδα δικαιούται από ένα (1) time out των 30" σε κάθε περίοδο.

 

Άρθρο 11: Αποβολή παικτών.

Ένας παίκτης, ο οποίος διαπράττει δυο αντιαθλητικά foul στο ίδιο παιχνίδι αποβάλλεται από τον διαιτητή από το παιχνίδι. Επίσης η διοργανώτρια αρχή μπορεί να αποβάλλει αθλητές για πράξεις βίας, για προφορική ή φυσική επιθετικότητα. Οι διοργανωτές μπορούν επίσης να αποβάλλουν ολόκληρη την ομάδα από την διοργάνωση σε περίπτωση που συμβάλλουν στην παραπάνω συμπεριφορά συμπαίκτη τους ή δεν προσπαθήσουν να την αποτρέψουν.