Το βράδυ της Τρίτης (12/3) όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο μεγάλο ντέρμπι, το οποίο έριξε και την αυλαία της 19ης αγωνιστικής, ανάμεσα σε The Margi και Glory Road. Οι δυο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες για την Ανατολική περιφέρεια της Division 2, αλλά απέδειξαν πως κάλλιστα θα μπορούσαν να αγωνίζονται όχι μία αλλά δύο κατηγορίες πάνω.

Γνωρίζοντας εξ΄ αρχής το «στραπάτσο» των Legacy, που ηττήθηκαν την Κυριακή (10/3) από τους Τσακορούκουνες (71-65)... ο νικητής θα απολάμβανε τη μοναξιά της κορυφής μία στροφή πριν το φινάλε την κανονικής περιόδου.

Το ματς τα είχε όλα, πλούσιο θέαμα, μεγάλο σκορ, εντάσεις, νεύρα, αποβολές και ένα τέταρτο δεκάλεπτο 71 πόντων που θα ζήλευαν ακόμα και στον μαγικό κόσμο του NBA. Θριαμβευτές μετά από αγώνα 2+ ωρών (χωρίς παράταση) οι φιλοξενούμενοι Glory Road με 88-77, που πορεύονται προς τον δικό τους «δοξασμένο δρόμο», με τους Λυκούργο Μανωλιάδη και Γιάννη Σεϊμένη να συναγωνίζονται μεταξύ τους για τον ρόλο του… Bobby Joe Hill.

Από την άλλη, οι πεντάστεροι ξενοδόχοι The Margi (hotel) πάλεψαν το ματς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, αλλά εν τέλη αρκέστηκαν στην διατήρηση της διαφοράς από την νίκη τους στον πρώτο γύρο (76-59). Λίγα λεπτά μετά το τελικό σφύριγμα. ο αρχηγός Μάνος Ξανθάκης τόνισε στην κάμερα του Atlas Basket πως η ομάδα του πρέπει να μάθει να διαχειρίζεσαι τα νεύρα της, ενώ θα επιθυμούσε πιθανό αντάμωμα με τους Glory Road στους τελικούς της περιφέρειας για να παρακολουθήσουμε έναν συναρπαστικό τελικό.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με το «πόδι στο γκάζι» για τους γηπεδούχους που προηγήθηκαν με 6-0, βλέποντας τα τρία βασικά τους όπλα στο σκοράρισμα, Νίκο Ξανθάκη, Κριμπούρα και Τουρκαντώνη να μπαίνουν φουριόζοι. Οι Glory απάντησαν άμεσα με τις δικές τους «καλαθομηχανές» Γιάννη Σεϊμένη (4) και Μανωλιάδη (2). Μάλιστα κατάφεραν να «κλείσουν» καλύτερα το δεκάλεπτο, προηγούμενοι με 19-15.

Στην πρώτη επίθεση της δεύτερης περιόδου ο Σεϊμένης σκόραρε για τρεις δίνοντας προβάδισμα 7 πόντων (22-15) στην ομάδα του. Οι «ασπρόμαυροι» έβγαλαν αντίδραση με επιμέρους 10-2 και μπροστάρηδες τους Μπίλια, Τσιμπάκη και Τουρκαντώνη, πήραν προβάδισμα με 25-24. Στα τελευταία λεπτά πριν το ημίχρονο, κυριάρχησε το σκληρό παιχνίδι, με τις δυο ομάδες να οδηγούνται πολλές φορές στην γραμμή για ελεύθερες βολές. Ψυχραιμότεροι οι φιλοξενούμενοι, οδηγήθηκαν στους πάγκους για την ανάπαυλα μπροστά στο σκορ με 35-29.

Οι The Margi ήταν ανώτεροι στο τρίτο δεκάλεπτο. Μέ άμυνα που «σπάει κόκκαλα», τον Νίκο Ξανθάκη να βάζει… τούρμπο και τον Αλέξανδρο Κριμπούρα να μετατρέπεται στο καλύτερο ποδοσφαιρικό αμυντικό χαφ, κλέβοντας τη μία μπάλα μετά την άλλη… κατάφεραν να «ψαλιδίσουν» τη διαφορά στο ελάχιστό της (42-41), εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός πως ο Σεϊμένης έμεινε αρκετή ώρα στον πάγκο χρεωμένος με 3 ατομικά φάουλ. Εκεί που οι «ξενοδόχοι» έμοιαζαν καβάλα στο άλογο, την εμφάνισή τους έκαναν τα πολλά νεύρα. Δέχτηκαν Τεχνική ποινή για διαμαρτυρία και πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων πολλές ελεύθερες βολές. Την ίδια ώρα, οι παίκτες και πάγκος των Glory παρέμειναν ψύχραιμοι, παίρνοντας και πάλι «αέρα» 6 πόντων, μετά από δεξί drive του Σειμένη στην εκπνοή της περιόδου.

Τα τελευταία δέκα λεπτά ήταν βγαλμένα από NBA. Ο ρυθμός της αναμέτρησης ήταν απίστευτος με τους παίκτες να μην έχουν «φρένα». Γρήγορο 5-0 με Σειμένη και Σίνη για τους φιλοξενούμενους και πρώτο διψήφιο προβάδισμα στην αναμέτρηση (55-44). Για κάτι παραπάνω από 4 λεπτά, η διαφορά κυμαινόταν μεταξυ 9 και 12 πόντων. Ακριβώς στα μισά του δεκαλέπτου, ο Τουρκαντώνης αποβλήθηκε με δύο Τ.Π και είδε το υπόλοιπο της αναμέτρησης από την κερκίδα. Το μομέντουμ εκμεταλλεύτηκαν οι Glory, που πήραν προβάδισμα 16 πόντων (69-53 και 71-55), διάστημα όπου ο Σιφναίος πήρε «φωτιά» και έδειξαν ικανοί να πάρουν και τη διαφορά του πρώτου γύρου. Οι «ασπρόμαυροι» πείσμωσαν, ξεκίνησαν την πίεση σε όλα τα μήκη και πλάτυ του γηπέδου και μάλιστα εάν παρέμειναν ψυχραιμότεροι από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» θα διεκδικούσαν με αρκετές πιθανότητες έως και το ροζ φύλλο αγώνα. Την ώρα της «αντεπίθεσης» των The Margi, η απάντηση από το άλλο «στρατόπεδο» ήταν ο Λυκούργος Μανωλιάδης. Πέρα από μόνιμος σκόρερ για την ομάδα του, είχε μετατρεπει και σε playmaker, μιας και ήταν αυτός που «κατέβαζε» την μπάλα, σπάζοντας κάθε «παγίδα» των αντιπάλων. 

Οι Glory Road έδειχναν να ελέγχουν πλήρως τον αγώνα, παρά την ασφυκτική πίεση των The Margi. Μέχρι που 2.51 πριν το τέλος ο έμπειρος Power-Forward τους και μέχρι εκείνη την στιγμή πρώτος σκόρερ του αγώνα, αποβλήθηκε, καθώς… έχασε την ψυχραιμία βωμολοχόντας κατά των αντιπάλων του (Ο Λυκούργος  Μανωλιάδης απολογήθηκε μετά το ματς στις δηλώσεις του, ζητώντας ταπεινά συγνώμη για το συμβάν, δείχνοντας μετανιωμένος για την πράξη του, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αποχωρώντας από το γήπεδο έδωσε το χέρι του στους διαιτητές αναγνωρίζοντας τη λάθος συμπεριφορά του). Το «φυτίλι άναψε» και πάλι για να γίνει το ματς «ροντέο». Οι γηπεδούχοι έριξαν τη διαφορά στους 7 πόντους (70-77) και θα μπορούσαν να είχαν μειώσει περαιτέρω εάν δεν αστοχούσαν στις 4 από τις 6 βολές που κέρδισαν σε λιγότερο από ένα λεπτό. Ο Σεϊμένης με «Σεϊμένικο» καλάθι έβαλε τίτλους τέλους στο παιχνίδι, με τους Βαλτινό και Σιφναίο να παραμένουν ψύχραιμοι στο τέλος από τη γραμμή και το τελικό 88-79 να βρίσκει τους νικητές στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με μόλις τρεις ήττες.

MVP: Ο Γιάννης Σεϊμένης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα με 26 πόντους, έξι ριμπάουντ, πέντε ασίστ και τέσσερα κλεψίματα, χάνοντας μάλιστα το απόλυτο της ευστοχίας από το δίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα (9/10)!

Παίκτης κλειδί: Από κοντά και ο Λυκούργος Μανωλιάδης που πραγματοποίησε double-double με 23 πόντους, 12 ριμπάουντ και εξίσου εντυπωσιακά νούμερα ευστοχίας (12/15β, 1/2δ, 3/4τρ).

Από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Σπύρος Τουρκαντώνης με 15 πόντους, έντεκα ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ και δύο κλεψίματα, ενώ πρώτος τους σκόρερ για ακόμα ένα παιχνίδι ο Νίκος Ξανθάκης που σταμάτησε στους 25.

Που κρίθηκε το ματς: Οι Glory Road είχαν λιγότερα ριμπάουντ, περισσότερα λάθη, σούταραν 14 λιγότερες βολές και 13 λιγότερα σουτ. Μοιάζει αφύσικο να κατάφεραν να επικρατήσουν, πόσο μάλλον δε με έντεκα πόντους διαφορά, αλλά το κατάφεραν χάρη στα εντυπωσιακά νούμερα ευστοχίας τους (22/31β, 18/35δ, 10/22τρ). Την ίδια ώρα που οι Σεϊμένης, Μανωλιάδης και Σιφναίος φόρτωναν με πόντους το αντίπαλο καλάθι… οι The Margi είδαν τους περισσότερους από τους παίκτες τους να μένουν σε κακό επιθετικό βράδυ.