Για τον Ντάλα…

Το μεγάλο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής της Atlas League 1 (Ανατολή), ανάμεσα σε Ακαδημία και Risko, στο οποίο οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν με 84-80, επισκιάστηκε από τη θλιβερή είδηση, πως ο πρώην αθλητής των «ασπρόμαυρων», Γιάννης Νταλαμπίρας, δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας. 

Πριν την έναρξη του αγώνα, οι πρώην συμπαίκτες του, τον τίμησαν φορώντας φανέλες που ανέγραφαν «Ντάλας, για πάντα μαζί», ενώ και οι παίκτες της Ακαδημίες, ένας-ένας πέρασαν από τον πάγκο του Risko εκφράζοντας τα θερμά τους συλλυπητήρια. 

Όπως όλα τα παιχνίδια του Σαββάτου και της Κυριακής (25/26 Μαρτίου), στο κλειστό «Γ. Μελισσηνός» της Καισαριανής, υπήρξε ενός λεπτού σιγή, προς τιμήν του «Ντάλα».

Στα της αναμέτρησης, παρακολουθήσαμε ένα σπουδαίο ματς, που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα και καθ όλη τη διάρκειά του, μας κράτησε σε αγωνία. Μάχες σώμα με σώμα από το πρώτο λεπτό, με την Ακαδημία να στέκεται άτυχη και συγκεκριμένα, οι Σταυρόπουλος και Καλφαγιάννης, αποχώρησαν με τραυματισμούς, από το Α΄μέρος. 

Η ομάδα του Γιάννη Βασιλείου (προπονητής της Ακαδημίας), κατάφερε να αντικρούσει το καλό ξεκίνημα των φιλοξενούμενων, με σουτ από μακρινή απόσταση και μετά από δύο αναπάντητα τρίποντα των Λεβαδίτη και Σταυρόπουλο, το σκορ στα πρώτα 3 λεπτά του αγώνα διαμορφώθηκε σε 8-9. Ο Φλέγκας και ο Στρατηγαρέας (με δικό του τρίποντο), έδωσαν προβάδισμα έξι πόντων στο Risko, όμως η συνέχεια του πρώτου δεκαλέπτου, άνηκε ολοκληρωτικά στους «μωβ», που με μπροστάρηδες τους Στεφανέα και Σταυρόπουλο αρχικά, που ευστόχησαν σε σουτ δύο πόντων και Σαραντόπουλο στη συνέχεια με έμμεσο τρίποντο, προηγήθηκαν 19-17, με την περίοδο να ολοκληρώνεται 21-17, χάρη σε καλάθι του Στεφανέα, σχεδόν με την εκπνοή.

Με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου, ο Βρυώνης, μείωσε με σουτ έξω από τα 6.75 για την ομάδα του, σε 21-20, η οποία ανέκτησε εκ νέου το πρόβαδισμα, έπειτα από τρίποντο του Θεοδώρου και προηγήθηκε με +3 (27-30), με τον καταιγισμό από μακριά να συνεχίζεται, με αυτή τη φορά, πρωταγωνιστή τον Σωτηρόπουλο. Έπειτα, οι γηπεδούχοι «αντέδρασαν». Ο Γιαπούλης μείωσε σε 29-30 και οι Λεβαδίτης, Σαραντόπουλος, έδωσαν προβάδισμα με 33-32 (ενδιάμεσα σκόραρε ο Στρατηγαρέας). Μάλιστα, λίγο αργότερα, Στεφανέας και Γιαπούλης, έκαναν το 40-34, με τις δύο ομάδες τελικά, να οδηγούνται στους πάγκους τους για ημίχρονο, με το σκορ στο 40-36, μετά από καλάθι του Φλέγκα.

Μετά την ανάπαυλα, η ομάδα του Μιχάλη Χατζηκυριάκου (προπονητής Risko), «έσφιξε» την περιφερειακή της άμυνα και «απενεργοποίησε» ένα μεγάλο ατού των περυσινών πρωταθλητών, που δεν είναι άλλο από το μακρινό σουτ (συνολικά 7/22, 31.8%) . Από την άλλη, οι γηπεδούχοι ανέβασαν τα ποσοστά τους, έξω από τα 6.75 (συνολικά 11/25, 44.0%), με τον Σωτηρόπουλο να βάζει το πρώτο στο Β΄μέρος, για το 41-39. Η απάντηση όμως ήταν άμεση, με γκολ-φάουλ του Στεφανέα, ενώ στη συνέχεια, ο Γιαπούλης σκόραρε για τρεις από μακριά, για να δώσει «αέρα» έξι πόντων στην ομάδα του, 47-41. Οι «ασπρόμαυροι» βρήκαν και πάλι τα «ψυχικά αποθέματα» να αλλάξουν το μομέντουμ και έφτασαν στην ισοφάριση με τον πιο θεαματικό τρόπο, καθώς ο Θεοδώρου, αφού πρώτα έκλεψε την μπάλα στο κέντρο, μετέπειτα στάθηκε και εκτέλεσε τρίποντο στον αιφνιδιασμό, για το 49-49. Ο Κουτσάφτης, που στο δεύτερο ημίχρονο «ανέβασε στροφές», σκόραρε με την σειρά του για τρεις, αλλά ο Βασσάλος, με αρχικά 1/2 βολές και τρίποντο από τα 8.5 μέτρα, έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του, με 53-52. Οι δύο ομάδες συνέχισαν το μία σου και μία μου, μέχρι το φινάλε της τρίτης περιόδου, όπου ολοκληρώθηκε με σκορ 65-64.

Όπως προμηνυόταν εξ αρχής, τα πάντα κρίθηκαν στα τελευταία δέκα λεπτά. Ο Κουκουλάς με τρίποντο, ξεκίνησε ένα σερί 8-0 για το Risko, που ολοκλήρωσε ο Στρατηγαρέας, με λέι-απ αρχικά και καλάθι και φάουλ στη συνέχεια, για το 65-72. Ο Τζουρτός με το πρώτο του εύστοχο σουτ, από μακρινή απόσταση, μείωσε σε 68-72, ενώ λίγο αργότερα, απάντησε στο τρίποντο του Θεοδώρου, με δικό του, για το 73-75, δίνοντας πόντους, προερχόμενος από τον πάγκο. Οι λύσεις όμως στο φινάλε της αναμέτρησης, ήταν περισσότερες για τους φιλοξενούμενους και όσο και αν ο Στεφανέας, δεν ήθελε να συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας (μείωσε σε 75-77 και σε 77-79), δίνοντας τρομερές μάχες κάτω και από τα δύο καλάθια, με τις περισσότερες κερδισμένες… οι παίκτες του Risko, έπαιζαν και για τον «Ντάλα». Ο Σωτηρόπουλος που ολοκλήρωσε τον αγώνα με το απόλυτο της ευστοχίας (1/1 δίποντο, 3/3 τρίποντα), σκόραρε για τρεις, 57 δεύτερα πριν το τέλος, για το 77-82. Μετά το τάιμ-άουτ που κάλεσε ο coach Βασιλείου για τους «μωβ», ο Κουτσάφτης με τρίποντη «βόμβα», έβαλε ξανά φωτιά στο παιχνίδι, καθώς εκτέλεσε άμεσα με την επαναφορά. Η τελευταία μεγάλη φάση στην αναμέτρηση, είχε πρωταγωνιστή τον Βασσάλο. Ο έμπειρος forward, μετά από υποδειγματική άμυνα της Ακαδημίας και σχεδόν στο μηδέν του χρόνου επίθεσης για την ομάδα του (30 δεύτερα για το τέλος του παιχνιδιού), ευστόχησε από τα έξι μέτρα και αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο καλάθι και αυτό που έκρινε τον νικητή, με το ροζ φύλλο αγώνα να καταλήγει στο Risko.

MVP: Πέτυχε το κρισιμότερο καλάθι της αναμέτρησης. Ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Ο λόγος για τον Γιάννη Βασσάλο, που σημείωσε 18 πόντους, μάζεψε πέντε ριμπάουντ και μοίρασε πέντε ασίστ.

Παίκτης κλειδί: Ο Παναγιώτης Στρατηγαρέας, έκανε για ακόμα ένα βράδυ τα πάντα στο παρκέ. Πραγματοποίησε double-double με 14 πόντους και δέκα ριμπάουντ και ήταν καθοριστικός στην άμυνα.

Από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Κωνσταντίνος Στεφανέας που κατέθεσε εαυτό στο κλειστό της Καισαριανής, σκοράροντας 19 πόντους, μαζεύοντας οχτώ «σκουπίδια», μοιράζοντας τρεις ασίστ και δύο τάπες.

Που κρίθηκε το ματς: Το Risko σούταρε με πολύ καλά ποσοστά έξω από τα 6.75 (11/25, 44%), μάζεψε 13 παραπάνω ριμπάουντ (40-27) και πραγματοποίησε 9 κλεψίματα, έναντι τεσσάρων των αντιπάλων του.