Υπάρχουν κρίσιμα παιχνίδια που κρίνονται από νωρίς, όπως αυτό του τελικού Κυπέλλου, ανάμεσα στις ίδιες ομάδες. Υπάρχουν επίσης κρίσιμα παιχνίδια που κρίνονται στην παράταση, ύστερα από «πόνο» στις ρακέτες και μεγάλη κούραση. Και υπάρχουν και τα κρίσιμα παιχνίδια που κρίνονται στις λεπτομέρειες των τελευταίων δευτερολέπτων και στα οποία έχουν μπει «τεράστια» σουτ.

Ο τελικός της Atlas League 1 ήταν ένα παιχνίδι από αυτά, με τα «τεράστια» σουτ, που θα τα θυμούνται οι ομάδες, αλλά και ο κόσμος που τα παρακολούθησε, για καιρό.

Ο Χρήστος Παλτόγλου λοιπόν, ήταν γενικά «καυτός», με το εξαιρετικό ποσοστό 8/16 στα τρίποντα και 5/5 βολές, αλλά άφησε το «στίγμα» του στην κατάκτηση του τροπαίου για τον «Θείο Ντρου», με τις δύο «βόμβες» που πέταξε, μία στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, πίσω από το κέντρο και μία λίγο πριν το φινάλε του τελικού, με σουτ λίγο μπροστά από το κέντρο!

Παρόλα αυτά, οι 29 πόντοι του δεν είχαν φτάσει για να κάνουν τη διαφορά μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα και χρειάστηκε να γίνει ένα λάθος των Chavaliers λίγο πριν την εκπνοή, για να «καθαρίσει» ο Σπύρος Πούρος και να πανηγυρίσουν οι «κίτρινοι» για δεύτερη φορά σε τελικό τη φετινή σεζόν.

Η ροή του ματς από νωρίς έδειχνε «ισορροπία», με τους «Χαβαλίερς» όμως να μπαίνουν καλύτερα στο παρκέ και τους Τζιγκουνάκη, Τάκη Αντωνόπουλο, Τσιώμο να τους βάζουν μπροστά (16-14 δεκάλεπτο), έχοντας από πλευρά Drew τους Πούρο, Χαλκιόπουλο να κρατούν την ομάδα τους κοντά στο ξεκίνημα και τον Παλτόγλου να μπαίνει στα μισά της πρώτης περιόδου για να… ζεσταθεί με 3/3 τρίποντα.

Στη δεύτερη περίοδο  έσφιξαν περισσότερο οι άμυνες και οι «μαύροι» κρατούσαν το προβάδισμα με τα σουτ από Τσέλιο, Γεωργικόπουλο, Τζιγκουνάκη, Λογοθέτη και Τάκη Αντωνόπουλο, όμως ο «Θείος» πάτησε γκάζι προς το τέλος του ημιχρόνου και οι Πολυχρονόπουλος, Πούρος, Καραγιάννης έκαναν με δικές τους ενέργειες την ανατροπή, για να έρθει το «κερασάκι» του Παλτόγλου που με buzzer από το… χωριό του, τους έφερε στο +7 (33-40 ημίχρονο).

Η ψυχολογία των Κυπελλούχων ήταν καλύτερη στο τρίτο δεκάλεπτο και ο Παλτόγλου συνέχισε να σκοράρει, με τη βοήθεια του J.J  (έφτασαν στο +11 οι τυπικά φιλοξενούμενοι) και τους Πανταζή, Μπονάτσο να δίνουν τις μάχες τους στις ρακέτες, απέναντι στους Λογοθέτη, Τριανταφύλλου και Τσιώμο (που την… πλήρωσε με ένα – ακούσιο - χτύπημα στη μύτη), με τους Chavaliers να επιστρέφουν ξανά και τον Τάκη Αντωνόπουλο να φέρνει τη διαφορά στους 4 πόντους με ένα δύσκολο lay up στο φινάλε του 30ου λεπτού (50-54).

Τα τρεξίματα του Πολυχρονόπουλου και η ψυχραιμία των Παλτόγλου, Χαλκιόπουλου κρατούσαν μπροστά τους Drew, αλλά οι Τσέλιος, Τζιγκουνάκης, Γεωργικόπουλος δεν άφηναν το σκορ να ξεφύγει για τους «Χαβαλίερς» στο τέταρτο δεκάλεπτο, με τον Παλτόγλου να πετάει την δεύτερη «βόμβα» που λέγαμε (το 66-68 έγινε 66-71στα 55’’ πριν το τέλος) για να δώσει το τελευταίο boost στους «κίτρινους», οι οποίοι είδαν μεν τους γηπεδούχους να πλησιάζουν στους τρεις και τον Πούρο να αστοχεί σε δύο βολές 16’’ πριν τη λήξη, αλλά οι Chavaliers στην τελευταία τους επίθεση είδαν από την πλευρά τους τον Λογοθέτη να κάνει λάθος και τον Πούρο να «τελειώνει» το παιχνίδι και να δίνει στον John Κάρμα - που κόντεψε να... μείνει στα τελευταία λεπτά - και στους υπόλοιπους Drew το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς της κατάκτησης του Double της κατηγορίας.

Το βραβείο του MVP του τελικού, το οποίο παραδόθηκε προφανώς στον Χρήστο Παλτόγλου, που εκτός των 29 πόντων, είχε και 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, έχει από εδώ και στο εξής την ονομασία «Ιωάννης Νταλαμπίρας», στη μνήμη του παίκτη των Risko που πριν από λίγο καιρό έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.