Οι Απροσάρμοπρστοι στο Final 4 της Atlas League 2, επικρατώντας με 78-57 της Voskonia. Ο παίκτης-προπονητής Παναγιώτης Γαζής, έδωσε την ωραιότερη δήλωση λίγο μετά τη σπουδαία επικράτηση κόντρα στoυς «ταύρους», παρομοιάζοντάς τους με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δηλαδή, μόνο μία φορά μπορείς να τους κερδίσεις μέσα στη χρονιά, αν μπορείς κάνε το στο μεγάλο ματς λοιπόν. Αφορμή οι δύο νίκες των «κοκκίνων» στην κανονική διάρκεια (53-47, 62-56). 

Την παραπάνω εισαγωγή με την όμορφη πάσα από τον Γαζή που μετατρέψαμε σε ασίστ, δεν την κάναμε για να μειώσουμε τη μεγάλη νίκη των Απροσάρμοστων που θα είναι οι εκπρόσωποι της Ανατολής στο Final 4 (16-18 Ιουνίου), αλλά προφανώς μιας και η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή, όσο κλισέ και αν ακούγεται μια «χιλιοειπομένη» φράση.

Άλλωστε και οι δύο ομάδες με τη νέα αγωνιστική περίοδο θα μας κάνουν συντροφιά από την Atlas League 1, καθώς έχουν εξασφαλίσει την άνοδό τους με την πρόκριση τους στον τελικό. Για να φτάσουν εκεί, οι τρίτοι της regular season Απροσάρμοστοι (16-6), ξεπέρασαν τα εμπόδια των Cobra Kai και Bulldogs, ενώ η Voskonia που τερμάτισε πρώτη (18-4), άφησε εκτός τους L.A Slippers και τους 3 Kai O Kukoc, σε μία περιφέρεια (Ανατολική) που μας κράτησε σε αγωνία μέχρι το τέλος με αρκετές εκπλήξεις και ορισμένες συναρπαστικές αναμετρήσεις.

Στα του αγώνα, το ντέρμπι που περιμέναμε κράτησε λίγο. Οι «άπαικτοι» Απροσάρμοστοι (αλλάξτε μία ονομασία ρε παιδιά να μην επαναλαμβανόμαστε συνέχεια) «κυριάρχησαν» σχεδόν σε όλο το ματς, σε ένα απόγευμα που σούταραν με 12/28 τρίποντα (στο τέλος χάλασαν και λίγο το ποσοστό τους). Οι «Ισπανοί», όντας τυπικά γηπεδούχοι και λόγω της θέσης τους στην κανονική διάρκεια, προηγήθηκαν στο δίλεπτο 6-2, με μπροστάρη τον Μαστρογιάννη που ξεκίνησε «φουριόζος». Η πρώτη ισοπαλία ήρθε στα μισά του δεκαλέπτου, μετά από τρίποντο του Καλογερόπουλου (11-11), με τον Μανσούρ λίγο αργότερα να δίνει και πάλι προβάδισμα στην ομάδα του με 13-11, το οποίο όμως, έμελλε να είναι και το τελευταίο τους στην αναμέτρηση. Αψερίδης, Σωτηρίου και Στεφανέας σκόραραν για το 13-17, με την περίοδο να ολοκληρώνεται με 18-22, μετά από τρίποντου του Λιάκου και απάντηση με τον ίδιο τρόπο και μάλιστα στην εκπνοή του Αψερίδη.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν και αυτό που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των φιλοξενούμενων, με το σχήμα σε ρόλο playmaker τον Καλογερόπουλο και shooting guard τον Μητράκο να αποδίδει τα μέγιστα. Τι κι αν ο Μανσούρ ξεκίνησε δυναμικά την περίοδο με γκολ-φάουλ, μειώνοντας σε 21-24… γρήγορα-γρήγορα ο Μητράκος ανέλαβε δράση με 4/5 σουτ έξω από τα 6.75, με το σκορ να διαμορφώνεται μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά σε 27-41. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Λιάκος χρεώθηκε Τ.Π για διαμαρτυρία, με τον Καλογερόπουλο να ευστοχεί σε τρεις συνεχόμενες βολές και από την επαναφορά ο Μητράκος και πάλι «σκοτώνει» με νέο μακρινό σουτ τους ταύρους» για το 29-47. Ο Διφτόπουλος πέτυχε τρίποντο για να μειώσει σε 32-47, όμως ο Καλογερόπουλος ευστόχησε με τη σειρά του σε μακρινό σουτ, με την εκπνοή του ημιχρόνου, για το 32-50. 

Στο Β΄μέρος η Voskonia προσπάθησε να «επιστρέψει» στη διεκδίκηση του ροζ φύλλου αγώνα και σε καμία περίπτωση δεν τα παράτησε, αλλά η κούραση, η φθορά πολλών παικτών από φάουλ και φυσικά οι Απροσάρμοστοι που είχαν τον τρόπο να διαχειριστούν το σημαντικό τους προβάδισμα, δεν τους το επέτρεψαν. Η διαφορά στο τρίτο δεκάλεπτο κυμαινόταν μεταξύ 17 και 20 πόντων, με τον Μανσούρ να είναι «συγκινητικός» σε άμυνα και επίθεση, «πολεμώντας» κάθε διεκδικούμενη μπάλα, από κοντά ο Πρωτόπαπας που έδωσε τρομερές μάχες με Στεφανέα και Σωτηρίου, ενώ Αψερίδης, Κανδήλας οργάνωσαν «μαεστρικά» τις επιθέσεις των Απροσάρμοστων, που δεν δέχθηκαν καμία στιγμή «απειλή». 

Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεκίνησε, όπως τελείωσε το τρίτο, με τρίποντο του Μητράκου (45-68), το έβδομο σε εννιά προσπάθειες μέχρι εκείνη την ώρα. Ο Αψερίδης σκόραρε για το 45-70 και λίγο αργότερα ο ίδιος παίκτης με τρίποντο, έκανε το 47-75. Τα εναπομείναντα λεπτά, αποδείχθηκαν διαδικαστικού χαρακτήρα με τους Μοναστηριώτη (αν και τραυματίας) και Γαζή να παίρνουν και αυτοί χρόνο συμμετοχής. Το τελικό 78-57 υπέρ των Απροσάρμοστων, βρήκε» τους παίκτες των δύο ομάδων να αγκαλιάζονται στο φινάλε του αγώνα και τους μεγάλους νικητές να δηλώνουν πως μετρούν πλέον τις ημέρες αντίστροφα, για τη διεξαγωγή του Final 4 (Beaslys, Kleious Warriors, Last Chance οι υπόλοιποι τρεις) στο σπίτι τους, το «Γ.Μελισσηνός», της Καισαριανής.

MVP: Ο Γιάννης Αψερίδης βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση τον τελευταίο καιρό και το απέδειξε και στον τελικό. Ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 18 πόντους, εφτά ριμπάουντ, πέντε ασίστ και ένα κλέψιμο.

O Τάσος Μητράκος αποτέλεσε για ακόμα μία φορά τον παίκτη κλειδί για την ομάδα του, καθώς ήταν αυτός που με τις τρίποντες «βόμβες» του «ξεκλείδωσε» την άμυνα της Voskonia.

Από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Βασίλης Λιάκος που ήταν ο πρώτος σκόρερ των «ταύρων» με 17, πέντε ριμπάουντ, μία ασίστ και ο Ματθαίος Μανσούρ με 13 πόντους, τρία ριμπάουντ, μία ασίστ, δύο κλεψίματα και μία τάπα.

Που κρίθηκε το ματς: Τα τρίποντα έκαναν τη διαφορά για τους Απροσάρμοστους που ευστόχησαν σε 12 από τα 28 που επιχείρησαν (42,9%), κυρίως στη δεύτερη περίοδο, εκεί όπου «εδραίωσαν» διψήφιο προβάδισμα, την ίδια ώρα που η Voskonia είχε συνολικά, 2/20 (10%).